Sacred Address

You’ll fin the Kyan Offices nestling in the woods just off the A281 outside of Guildford, Surrey.

(05) - 011-2233
ask@Sacred.com

Get back to us

 • Your Name
 • Email Address
 • Message
 •  

"Credinta este o pregustare a cunoasterii care
ne va face fericiti in viata viitoare.."

Esti pe pagina:

Biserica Copaceni

 • Oct
  07

  Biserica Buna-Vestire

  A fost construita de protopopul Serban Copaceanul, din caramida, in anul 1804. A fost impodobita cu pictura interioara si exterioara de mesterii zugravi Manole si Dinu si ajutoarele lor Dumitru si Dumitrascu. De numele lor se leaga si picture bisericilor din Vioresti-Slatioara, Vaideeni si Horezu- Valcea, precum si din satul Sambotin-Arges, fapt ce dovedeste ca in regiune exista la acea vreme o adevarata scoala de constructori si zugravi de biserici.
  Pisanie scluptata- Pridvor
  “+ Aceasta sfanta si dumnezeiasca biserica unde se cinsteste s/I sa praznuieste hramul Bunei-Vestiri s-au zidit din temel/ie cu toata osardia si cheltuiala sfintii sale protopopului Se/rban Copaceanu cu doao turle si s-au infrumusetat cu jug/ravie atat din launtru cat si pre din afara precum sa v/eade si cu clopot inca carti si alte podoabe ce trebuiescu ma/I ajutand si altii pe cat le-au dat mana in zilele mantuirii s/ale Ioa Constantin Alexandru Ipsilat voivd cu blago/slovenia preasfintiei sale parintelui chiria chir Nectarie epi/scopu Ramnicului pentru vesnica pomenire. Pomenijdi / Serban ereu Preda erita Ion Constantin Nicolae Drumitrachi/e Maria Casandra Ion Petra ereu Zamfira erita Patru ereu Io/na er. Grigore ermona Filofthina ermona Draghici marica Ghe/orghe Gheorghe Florica Ilinca Casandra Dumitr……leat 1804.”
  Nu se cunosc alte amanunte despre ctitori si nici traditii referitoare la motivele ridicarii bisericii in acest loc. Desi cunoscuta din totdeauna ca biserica filiala a Parohiei Balteni, enoriasii au cinstit-o ca “manastire” datorita dimensiunilor sale (16m inaltime si 2 turle) prin care se impunea in fata celorlalte biserici din localitate si imprejurimi. De-a lungul timpului a suferit cateva interventii mai mult sau mai putin salvatoare: 1) In anul 1899 a fost reparata si acoperita; 2) Dupa cutremurul din 1940, care i-a produs mai multe fisuri a fost legata in fier; 3) In anul 1970 s-a intervenit cu o subzidire tip blocuri beton nearmat, suprabetonarea calotelor, centuri pe ziduri si in pod la baza turlelor, fixarea in century exterioare vizibile a turlelor; 4) In urma cutremurelor din 1977 si 1986 in urma unui proiect de consolidare, in anul 1990 sa executat un sistem complex de contraforti subterani armati asociati intre ei cu legaturi de tiranti si sprijiniri exterioare; 5) In anul 2006 s-au refacut sprijinirile exterioare si s-a executat o invelitoare provizorie. Lucrarile s-au interrupt in aceasta faza din lipsa de fonduri. Biserica Buna–Vestire Copaceni-Valcea este clasificata de Inspectoratul pentru Cultura al Jud. Valcea, prin Avizul de specialitate nr. 339/01.11.2000 in categoria valorica B, fiind inscrisa pe lista monumentelor istorice ale judetului Valcea, la nr. 39.B0115, catalogata de specialisti ca “monument de arta si cultura veche romaneasca”. Starea fizica a monumentului conform Raportului privind starea fizica a Bisericii Buna-Vestire este PRECOLAPS.